Edifici de la Caixa de Barcelona
(Barcelona | Sant Just - Barcelonès)

Barcelona - Jaume I, 2-4 / Ciutat, 1 (Caixa de Barcelona)

Barcelona - Jaume I, 2-4 / Ciutat, 1 (Caixa de Barcelona) (Foto: Albert Esteves, 2014)

Barcelona - Jaume I, 2-4 / Ciutat, 1 (Caixa de Barcelona) (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Jaume I, 2-4 / Ciutat, 1 (Caixa de Barcelona). Pont sobre el carrer Arlet

Barcelona - Jaume I, 2-4 / Ciutat, 1 (Caixa de Barcelona). Pont sobre el carrer Arlet (Foto: Anna Corcoll, 2020)

AutorAugust Font Carreras / Manuel Fuxà (escult.)
Situació Jaume I, 2-4 / Ciutat, 1
InterèsEspecial interès Interessant
Edifici d'estil neoplateresc projectat per August Font Carreras el 1899 i enllestit el 1902, quan se li va atorgar el premi de l'Ajuntament al millor edifici de l'any. És interessant la seva planta, que dóna al carrer de Jaume I, on hi ha l'entrada principal, i als carrers Ciutat, Hèrcules i Arlet, i el reclau que fa per emmotllar-se a la plaça de Sant Jaume, on ofereix la seva vista més característica. A la cantonada entre la plaça i el carrer Ciutat hi ha una fornícula amb una imatge eqüestre de Sant Jaume, obra de Manuel Fuxà, del 1903.

L'edifici va ser la seu de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Barcelona, coneguda popularment com la "Caixa dels Marquesos" pel gran nombre de títols nobiliaris que figuraven en el seu Consell. Ocupa l'espai de tres immobles anteriors, i aconsegueix l'efecte buscat -el prestigi- mitjançant la seva ubicació, amplitud, desplegament de mitjans i estil arquitectònic. Del Renaixement, pren l'ús de carreus grossos al basament i l'encoixinat de la planta baixa i l'enreixat (relacionat amb Salamanca i Toledo), la decoració de la balustrada i els gerros del terrat, així com la decoració de les columnes de la porta amb filigranes, màscara (i una guardiola), que recorden les de la Universitat de Salamanca, com diu Judith Urbano*.

De l'interior, pel carrer Ciutat, destaca el disseny a la manera de pati renaixentista amb un Jesucrist a la cornisa i cobert per un gran vitrall. S'hi guarden les làpides de l'antiga Taula de Canvi, de 1588.

Urbano Lorente, Judith: La Barcelona Eclèctica. L'arquitectura d'August Font i Carreras (1845-1924). Dux i Ajuntament de Barcelona, 2014