Plaça de Sant Jaume
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Barcelona - Plaça de Sant Jaume

Barcelona - Plaça de Sant Jaume (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Plaça de Sant Jaume
La plaça de Sant Jaume constitueix el centre de la vida social de la ciutat des de la seva fundació en època romana, ja que era el punt de confluència dels dos carrers principals, el cardo maximus i el decumanus. Durant l'edat mitjana i fins al segle XIX va ser un espai reduït i una bona part de l'actual plaça era ocupada per diversos edificis, entre ells l'església de Sant Jaume i el seu cementiri.

La plaça adquirí el seu actual aspecte entre els anys 1824 i 1848, amb l'enderroc d'aquells edificis i l'obertura de carrer Ferran, completada amb la nova façana de l'Ajuntament, encarada a la façana renaixentista del palau de la Generalitat. Des d'aleshores ha estat testimoni dels esdeveniments més importants de la història moderna de Catalunya, com la proclamació de l'Estat Català el 1931 o el retorn del president Tarradellas el 1977.