Palau Vilana Perlas
(Barcelona | Sant Just - Barcelonès)

Barcelona - Palau Vilana Perlas. Antiga cotxera. (Estudi Regomir) (Foto: Anna Corcoll, 2014)

Barcelona - Palau Vilana Perlas. Antiga cotxera (Estudi Regomir)

Barcelona - Palau Vilana Perlas. Antiga cotxera (Estudi Regomir) (Foto: Anna Corcoll, 2014)

Situació Regomir, 13
InterèsEspecial interès Interessant
Tot i que ha estat atribuït tradicionalment a la família Gualbes, segons Albert Garcia Espuche, aquest gran palau va pertànyer a Ramon de Vilana Perlas i Camarasa, marquès de Rialp, un dels nobles austriacistes més importants de la Barcelona d'inicis del segle XVIII. La seva família havia adquirit unes antigues cases en aquest lloc, a mitjan segle XVII. L'any 1672 van comprar una casa annexa i aleshores van iniciar la reforma que va donar lloc a un sumptuós palau. Encara amb posterioritat, entre 1711/1712, després de la concessió del marquesat, es va afegir al conjunt l'antiga casa Massanés, al carrer Regomir, unint les dues finques. Dissortadament, el marquès va poder gaudir molt poc temps de la casa perquè l'any 1713 va marxar exiliat a Àustria, acompanyant l'emperadriu, d'on ja no va tornar.

L'edifici ocupa, doncs, una gran parcel·la, i conserva estructures d'èpoques diverses, algunes encara dels edificis medievals, com les finestres coronelles que es poden veure al pati o a la façana. És especialment remarcable el portal barroc, d'inicis del segle XVIII. En la reforma duta a terme en aquells anys hi van participar alguns dels millors artistes catalans, entre ells Lluís Bonifàs Sastre (1683-1765).

Als anys cinquanta del segle XX va ser objecte d'una consolidació i restauració, dirigida per Adolf Florensa. El 1974, s'hi va establir l'Estudi Regomir, difusor de l'obra de l'escultor Subirachs.