Cementiri. Capella de la Verge dels Dolors
(El Masnou - Maresme)

El Masnou - Cementiri. Capella dels Dolors (Foto: Albert Esteves, 2007)

El Masnou - Cementiri. Capella dels Dolors (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorBonaventura Bassegoda Amigó
Situació Cementiri del Masnou: Avinguda Joan XXIII
El projecte de reforma del cementiri plantejat per Gaietà Buïgas l'any 1900 preveia la construcció d'una capella monumental, que no es va arribar a dur a terme. L'any 1907, Bonaventura Fontanills i Rosés va fer una donació que va permetre emprendre la seva construcció -a càrrec de Joan Renter-, amb plànols de Bonaventura Bassegoda, enllestida l'any 1908. Les imatges són dels escultors Rafael Atché i Pere Carbonell.

És un edifici amb planta de creu grega, al centre de la qual s'eleva el cimbori octogonal cobert amb una cúpula amb tambor i petxines i coronat amb la figura d'un àngel. Tot l'aparell ornamental és de caràcter medievalista, amb evidents referències neoromàniques. Al frontis hi ha la porta, formada per dues arquivoltes de mig punt i un timpà ornamentat amb un relleu on veiem l'escut del Masnou i la llegenda Beati mortui qui in Domino moriuntu. A petició del mecenes, la capella compta amb una cripta, on s'hi havien d'enterrar els masnovins més pobres.