Can Godó
(Teià - Maresme)

Teià - Can Godó

Teià - Can Godó

AutorJosep Majó Ribas
Situació Pg. de la Riera
InterèsEspecial interès Interessant
Can Godó és un dels edificis més impactants de Teià. Es tracta d'una reconstrucció neomedievalista realitzada el 1916 sobre una masia del segle XVII coneguda com a can Messeguer. Aquesta casa havia estat propietat del noble i militar austriacista Sebastià Dalmau i Oller. En una llinda de la façana lateral hi ha un escut austríac amb la inscripció "Gotzen 1704". Als inicis del segle XX la casa va ser adquirida per Ramon Godó, que va encarregar la transformació de l'edifici a l'arquitecte modernista Josep Majó Ribas, que uns anys abans havia projectat l'edifici de La Vanguardia, a Barcelona. L'edifici té un aire casteller reforçat pel coronament emmerletat i una torre en un dels angles. L'ornamentació de les façanes utilitza elements neogòtics. La casa manté, tanmateix, la planta i l'estructura interior de la masia del segle XVII. Al costat de l'entrada hi ha la capella, també de caràcter historicista. El jardí va ser projectat per Nicolau Rubió i Tudurí.

Elvira Novell Iglesias ens adjunta el següent comentari: Els anys darrers de la guerra civil espanyola Can Godó va ser la seu del Hogar Sueco-Catalán, una colònia pels nens de la guerra on estaven interns per a protegir-los dels bombardejos. La meva mare i els seus germans van estar allà un any. L'escriptora Maria Aurèlia Capmany va ser una de les mestres i ho refereix a les seves memòries.