Ca l'Uriach
(Teià - Maresme)

Teià - Ca l'Uriach (Foto: Albert Esteves, 2007)

Teià - Ca  l'Uriach

Teià - Ca  l'Uriach

Situació Camí de Ca l'Uriach
Situada al sector nord del terme, la masia de ca l'Uriach (o Oriach) sembla vigilar el poble des del seu enlairat turó. El seu origen es remunta al segle XIII i, segons Cristòfor Ferrer, està documentada des del 1269. El cognom Oriach apareix esmentat per primer cop el 1687. Posteriorment, per successius matrimonis, va passar a la família Botey, als Sabater i als Ramentol.
La casa, restaurada l'any 1999, degué ser reconstruïda durant el segle XVI o XVII. Té planta rectangular, amb dos cossos paral·lels a la façana principal coberts a dues aigües, i un cos lateral a mode de torre. La façana conserva el portal adovellat i una de les finestres originals, amb llinda, brancals i ampit de pedra. A la llinda s'hi observa una petita motllura gòtica. Compta amb dos rellotges de sol, un a la façana principal i l'altre a la de ponent, tots dos restaurats.