Església del Sant Esperit
(Barcelona | Ferran - Escudellers - Barcelonès)

Barcelona - Església del Sant Esperit

Barcelona - Església del Sant Esperit (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Església del Sant Esperit (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Nou de Sant Francesc, 20-22
Edifici construït entre 1732-1736 per iniciativa de la Confraria de cecs, coixos i contrafets després que la seva capella fos derruïda en alçar-se la Ciutadella. Estava dedicada inicialment a la Mare de Déu de la Font de la Salut. Té una nau única amb capelles i tribunes laterals i una façana de pedra amb portada rectangular. Damunt la llinda de la porta hi ha l'escut heràldic d'Antoine de Sertine, que va finançar l'obra i, al seu damunt, una creu flanquejada per dues galledes, emblema de la confraria. L'escut duu una banda creuada amb tres sardines, fent referència al cognom del promotor.

Sertine, comte d'Albi, va arribar a Barcelona després del decret de Nova Planta i va ser intendent general del Principat fins a la seva mort, el 1744. El seu fill, nascut a Barcelona, va arribar a obtenir les més altes dignitats a la cort de Lluís XV.