Can Maristany
(Premià de Mar - Maresme)

Premià de Mar - Can Maristany

Premià de Mar - Can Maristany (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorJoaquim Vidal Argimon
Situació Crtra. de Vilassar de Dalt, 52
Edifici senyorial format per un cos principal de planta, dos pisos i golfes i un cos més baix, juxtaposat lateralment. El cos principal es cobreix amb teulada a dues aigües mentre que el lateral fa de terrassa del pis superior, tancada amb barana de balustres ornada amb gerros. Al pis principal s'hi accedeix des del jardí amb una escala descoberta que condueix a un porxo.

La casa la va fer construir, entre els anys 1916 i 1920, el caporal de sometent masnoví Pere Maristany i Pons (1879-1936), de Cal Soberano, fàbrica de veles iniciada el 1877 i bergantins-goletes Soberano del Masnou-, a la carretera de Vilassar. Per això la casa es coneix popularment com Cal Pedritus. Va ser executada pel mestre d'obres premianenc Joaquim Vidal i Argimon, de Can Carrandai.

En Pedritus va adquirir la fàbrica de filats que pertanyien a en Salvador Bruguera i Jaume Riera el 1918 i va demanar permís per fer-hi una tanca a la seva fàbrica que portà el nom de Fabrica de Don Pedro Maristany (en funcionament els anys 1918-1928, donant-se de baixa de la contribució industrial) entre els carrers Nord, Unió, Esperança i Prim de la vila de Premià de Mar.

La darrera propietària de la casa, va ser na Dionísia Maristany i Arimón La Tieta (1910 - 1987), filla soltera d'en Pedritus i de la masnovina Dionísia Arimón i Millet (1885-1962). Arran de la seva defunció i acords previs, la casa va passar a mans de l'Ajuntament de Premià de Mar com a patrimoni i bé d'interès local. Va ser ampliada modernament per acollir l'actual Escola Municipal de Música.