Font de Neptú
(Barcelona | Façana Marítima - Barcelonès)

Barcelona - Plaça de la Mercè

Barcelona - Plaça de la Mercè (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorAdrià Ferran, Celdoni Guixà
Situació Plaça de la Mercè
A la plaça de la Mercè hi ha el monument conegut com la Font de Neptú, obra del 1826, dels escultors Adrià Ferran i Celdoni Guixà, que anteriorment havia ocupat diversos emplaçaments. Originalment es va situar al Pla de Palau. L'any 1919 es va traslladar a Montjuïc i des de 1983 ocupa l'espai actual. La imatge del déu marí va ser realitzada per Adrià Ferran i les esfinxs van ser fetes per Guixà, uns anys més tard. El conjunt mostra una rica simbologia maçònica i hermètica.

Inicialment, la plaça de la Mercè era només un petit espai sorgit per la reculada de la façana de la basílica. L'actual plaça de la Mercè va ser oberta el 1981 un cop enderrocats un conjunt d'edificis que s'alçaven als carrers Ample, Braille, Mercè i Voltes. Això va permetre configurar un nou espai urbà que no només atorga perspectiva a la visió del temple sinó que permet contemplar el conjunt de façanes del carrer Ample i del carrer de la Mercè, de gran interès arquitectònic, que confereix a l'indret un aire neoclàssic.