Torremar
(Vilassar de Dalt - Maresme)

Vilassar de Dalt - Torremar (Foto: Vicente Hernández, 2009)

Vilassar de Dalt - Torremar (Foto: Albert Esteves, 2007)

Vilassar de Dalt - Torremar (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carrer Àngel Guimerà, 56
Gran casal residencial edificat el 1901 per l'industrial tèxtil vilassarenc Antoni Vives Masiques sobre el que havia estat l'antic mas Bernat, d'origen medieval. Als inicis del segle XX hi vivia el seu gendre, Antoni Leal, i hi estiuejava el poeta Joan Maragall. El 1928, Lluís Folch i Torres (1878-1946) hi va fundar l'Institut Torremar, destinat a acollir deficients psíquics, que va dirigir fins a la seva mort i que encara es manté actiu.

És un edifici senyorial envoltat per un gran jardí. Té una façana simètrica, de cinc eixos, ornamentada amb elements classicistes i coronada per una característica torratxa de teulada piramidal, amb una terrassa-mirador, oberta als quatre vents.