Torre de Can Maians
(Vilassar de Dalt - Maresme)

Vilassar de Dalt - Torre de can Maians

Vilassar de Dalt - Torre de can Maians (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Camí de Can Maians
La torre adossada a la masia de Can Maians és del 1551, any en què el rei Felip II n'atorgà el permís per a la seva construcció. És una de les més importants del Maresme. Té quatre plantes cobertes amb voltes, comunicades amb una escala de caragol. Conserva algunes finestres de tradició gòtica i fins fa poc temps encara es mantenia dempeus la corsera emmerletada, de la qual ara en resten només les mènsules. El 1795 la planta baixa va ser convertida en capella.

Francisco Vez ens aporta la següent informació:
"La corona de la torre, amb els seus merlets, va ser desmuntada fa uns anys pel perill que corria de caure, ja que algunes de les mènsules que la sostenen, estan trencades o esquerdades. La part desmuntada està guardada dins la casa a l’espera de poder-la tornar a muntar aviat. De qualsevol manera, els merlets eren d’una restauració posterior, no originals, de quan es va tornar a posar de moda l’època medieval, a principis del XIX.
La torre i la casa van passar del Maians als Llanza (que no Llançà) i d’ells als Bufalà i ara als Fernández de Bobadilla, però sempre per via de sang."