Govern Militar
(Barcelona | Façana Marítima - Barcelonès)

Barcelona - Govern Militar, plànol (Instituto de Historia i Cultura Militar)

EstilBeaux Arts - Monumentalisme Classicista
AutorJosep Sans Forcadas, eng.
Situació Plaça Portal de la Pau, 5 / Pg. Colom, 25
A la confluència de la Rambla amb el passeig Colom hi ha l'imponent edifici del Govern Militar. Va ser construït entre 1927 i 1932, estructuralment semblant a la Llotja de Mar (1774-1802), situada a l'altre extrem del passeig, amb la façana -arcada sota balcó-, inspirada en la de la Scala de Milà (de 1907). Ocupa un enorme solar on havia estat el convent de Sant Francesc, derruït l'any 1837. El terreny va passar a ser propietat del duc de Medinaceli, Luis Joaquín Fernández de Córdoba y Benavides. Va destinar-ne una part a la construcció d'habitatges i l'altra a l'administració militar, per a la qual, inicialment, va construir-hi un edifici funcional, el parc d'Enginyers.

L'edifici actual va ser projectat per l'enginyer militar Josep Sans Forcadas, que va comptar amb l'ajut de Pompeu Martí i la supervisió d'Adolf Florensa. Està organitzat al voltant de dos grans patis, constituint un bon exemple del monumentalisme classicista dels edificis oficials de l'època. Les façanes aconsegueixen un gran efectisme mitjançant l'ús de diversos elements del repertori clàssic: columnes i pilastres estriades, capitells corintis, frontons, timpans esculpits, balustrades, etc. Damunt la balustrada que corona les façanes hi ha diverses escultures al·legòriques, fetes de formigó, obra de Felipe Coscolla.