Passeig de Colom
(Barcelona | Façana Marítima - Barcelonès)

Barcelona - Passeig de Colom

Barcelona - Passeig de Colom (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Passeig Colom (Foto: Onofre Alsamora. Arxiu Fotogràfic de Barcelona , 1850-70)

Barcelona - Passeig Colom - Arxiu Fotogràfic de Barcelona, 1887

Barcelona - Passeig de Colom (Foto: Carles Fargas, Josep M. Co de Triola -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Barcelona - Passeig de Colom (Foto: Lluís Girau - Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Barcelona - Passeig Colom (Foto: Carles Fargas -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1918)

AutorManuel de Solà-Morales (reforma)
Situació Pg. Colom
El front marítim de Barcelona no es va consolidar fins ben entrat el segle XIII i no va esdevenir una àrea urbana fins als segles següents. A la desembocadura de la Rambla hi havia el convent de Sant Francesc, amb els seus horts i, a l'altra punta, la Llotja, iniciada al segle XIV. Aquell mateix segle es va construir la muralla de Mar que separava la ciutat de la platja i que es va cloure definitivament a finals del segle XVI.

L'enderrocament del Portal de Mar, amb la seva muralla al darrer terç del segle XIX, va propiciar la urbanització d'un senyorial passeig marítim, el Passeig de Colom, entre 1878 i 1881, inaugurat sota l'impuls de l'Exposició Universal de 1888. Comptava amb dues llargues fileres de frondoses palmeres i una balustrada de pedra, amb jardineres de foneria. I, al final de la Rambla, es va construir l'estàtua de Colom, constituït des d'aleshores en un dels emblemes de la ciutat.

Amb el pas del temps, l'arribada dels tramvies i l'augment del trànsit rodat, es va suprimir una de les filades de palmeres i es va ampliar la calçada. Als anys vuitanta del segle XX, en el marc de la radical transformació urbana que va esdevenir-se a Barcelona arran dels Jocs Olímpics, el passeig va ser totalment reurbanitzat, habilitant un aparcament i una via ràpida soterrats
i ampliant la zona per a vianants arran de mar. Les obres es van inaugurar l'any 1987.