Castell de Burriac
(Cabrera de Mar - Maresme)

Cabrera de Mar - Castell de Burriac, des del poble (Foto: Jaume Molinas Roca, 2012)

Cabrera de Mar - Castell de Burriac (Foto: Jaume Molinas Roca, 2012)

Cabrera de Mar - Castell de Burriac (Foto: Alberto González Rovira, 2013)

Situació Riera de Cabrera fins a la Font Picant
Al cim de la muntanya de Burriac, el castell que duu el nom de Burriac o de Sant Vicenç, va ser edificat durant el segle XI sobre unes antigues restes romanes. El primer esment documental data de 1017, quan el seu castlà era Bernat de Sant Vicenç, sota el domini senyorial dels comtes de Barcelona que el tenien infeudat als Castellvell. D'aquests va passar als Montcada (1225). Els Sant Vicenç s'hi van mantenir com a propietaris fins al 1352, quan Berenguer de Sant Vicenç va morir arruïnat i sense descendència. El castell va ser adquirit aleshores pels Desbosch, sempre sota domini reial. Després va passar, per matrimoni, a la família Ferrer (segle XV) per a retornar de nou als Desbosch el segle següent. Al segle XVIII el castell va ser abandonat i va arribar al segle XX en estat ruïnós. Les restes van ser restaurades el 1994.

Es conserva en bon estat la torre d'homenatge, bastida al segle XV sobre la base d'una torre medieval preexistent. Hi ha restes de la capella de Sant Vicenç i d'una bona part de les muralles del segle XI.

Per arribar-hi cal deixar el vehicle al pla de la Font Picant i seguir a peu per un camí ample i poc dificultós que, en una mitja hora, ens deixarà als peus del castell.

Jaume Molinas ens fa arribar la següent informació:

L´ORIGEN DEL NOM BURRIAC

No se sap amb exactitud l´origen del nom Burriac , ja que aquest nom pot tenir diferents orígens . Els que defensen les arrels bascoides ho atribueixen per l´unió de burna(cap) i orriach(aspre o erm) o sigui , cap erm . També podria ser d´origen aràbic , en que la seva traducció seria "petit pujol". o també podria ser cèltic .

Sigui com sigui , a principis del segle XIV el nom" Burriac" apareix acommpanyat de "sant Vicenç" amb el qual s´anomena el castell , amb capella inclosa que d´ençà del segle XI apareix relacionat amb la primera nissaga senyorial documentada . De fet , a partir del segle XIV el nom Burriac servirà per denominar la muntanya , mentres que el de sant Vicenç servirà per denominar el castell i capella , la qual és perllongarà fins el segle XIX. Aixís és que la muntanya és diria muntanya de Burriac , mentres que el castell és dìrà castell de sant Vicenç .

La capella de sant Vicenç apareix esmentada en un document de l´any 894 , sense que es faci cap referència al castell , la qual cosa fa pensar que el castell , encara no existia . La capella de Sant vicenç es molt més antiga que el castell però al segleX-XI és construeix el primer castell i la capella queda en el pati interior del castell i passa a ser a ús exclusiu del castell

Avui en dia , a les ruïnes del castell , encara és pot veure la capella de sant Vicenç , i és pot comprovar que quedà en el patí central del castell.