Ca l'Escarramant
(Cabrera de Mar - Maresme)

Cabrera de Mar - Ca l'Escarramant (Foto: Albert Esteves, 2007)

Cabrera de Mar - Ca l'Escarramant, foto antiga

Cabrera de Mar - Ca l'Escarramant, foto antiga (Foto: Enviada per Jaume Molinas Roca)

Situació Camí de Cabrils
Masia potser originària del segle XVI però profundament reformada durant el segle XVIII, tal com ho demostra la típica façana barroca amb coronament ondulat. Té portal d'arc rebaixat emmarcat amb pedra, igual que les obertures del pis principal. A la façana i ha restes d'esgrafiats. Té cossos laterals porticats a l'altura del pis.

Jaume Molinas ens ha fet arribar la següent informació:

La seva història:

El mas de ca l´Escarraman fou construït per un bandoler, l´any 1511. Com moltes cases de pagès , la masia tenia uns masovers, que cuidaven la casa quan els propietaris no i eren. Primerament a la masia si feia vi, i després van tenir cereals, com el blat o l´ordi. La cuina tenia una llar de foc i un forn on es feia el pa cada quinze dies. A partir del segle XIX, la casa va pertànyer a l´ajuntament que més tard se la vengué al rector del poble. Finalment el rector del poble és vengué el mas a un vilatà.

Les parts del mas :

Antigament la casa era envoltada per camps i el bosc i al derrere del mas i tenien un hort. La masia té dos safareigs: l´un té forma ovalada i és de grans dimensions i l´altre és quadrat, però no tant gran .
Entrant a la casa hi ha el menjador i a mà dreta hi havia la cuina on antigament hi havia els fugons i el forn, però ara romanen tapiats . També a la planta baixa trobem el celler que és on és feia el vi i s´emmagatzemava. Al primer pis es troben les habitacions i en destaca una , amb un gran cove, molt bonic. Al tercer pis i últim trobem les golfes, on antigament es penjaven els aliments , tapats amb un plat cap per avall , perquè les rates no i arribessin. Les bigues de la masia, de fusta, són dignes de veure i les finestres i el balcó estàn envoltats amb dovelles de granit. Antigament la casa tenia uns esgrafiats , dibuixats a la façana, fet que la feia més bonica i majestuosa. Actualment la masia a perdut aquests esgrafiats tant preuats, i estan gairebé esborrats del tot.

Al costat del mas es situaven els estables i els corrals. De l´angle posterior esquerre en surt una gruta de gairebé trenta metres de llargada, és feia servir de nevera, ja que era un dels llocs més ombrívols i frescos de la casa. També hi ha, al costat , una cambra, amb bancs per seure i prestatges gratats al sauló, per dipositar-hi els aliments.