Cementiri de Vilassar: porta d'entrada
(Vilassar de Mar - Maresme)

Vilassar de Mar - Porta del Cementiri

Vilassar de Mar - Porta del Cementiri (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorEduard Ferrés Puig / Alfons Juyol (escult.)
Situació Av. Montevideo
Vilassar li va encarregar a l'arquitecte Ferrés aquesta obra, segurament la primera que va projectar a la seva població d'origen, que comprenia porta i tanca del Cementiri, tot i que la darrera no es va arribar a fer. La porta d'accés al recinte constitueix una de les seves obres més interessants, de l'any 1902. Està flanquejada per dos pilars de pedra de planta irregular. El treball escultòric és d'Alfons Juyol: el pilar de l'esquerra és coronat amb tres figures femenines que es donen l'esquena i que representen les Virtuts Teologals (Fe, Esperança i Caritat), damunt les quals emergeix una creu de forja. Al pilar de la dreta hi ha un fris escultòric amb una escena al·lusiva a la mort. Els batents de ferro forjat van ser obrats a la ferreria de Joan Casanovas el 1908.

Valentí Pons en fa una detallada descripció al seu bloc Modernisme (vegeu enllaç).