Torre Ametller (Agell)
(Cabrera de Mar - Maresme)

Cabrera de Mar - Torre Ametller

Cabrera de Mar - Torre Ametller (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorLluís Bonet Garí
Situació Camí de Santa Elena (Agell)
InterèsEspecial interès Interessant
Gran casal senyorial construït als anys vint del segle XX segons projecte de Bonet Garí, deixeble de Gaudí, que en aquesta obra s'expressa en un llenguatge plenament noucentista, amb elements clàssics i d'altres extrets de l'arquitectura popular: porxo semicircular a l'entrada amb columnes jòniques, igual que la galeria de la cantonada, aquesta oberta amb arcs de mig punt, torres-mirador amb coberta piramidal i ràfec prominent, esgrafiats a les façanes i a les cantoneres... En conjunt, una obra sumptuosa i eclèctica. Possiblement, Nicolau Rubió i Tudurí fou el dissenyador del jardí.

Va pertànyer a la família Ametller, fabricants de xocolata, fins a la guerra civil. Posteriorment, va ser habitada per monges i va servir d'hospici fins que va ser adquirida per la Generalitat i destinada a alberg de joventut.

L'any 1938 i fins dos o tres dies abans de la caiguda de Barcelona, can Ametller va tenir allotjada la Colònia José Miaja, colònia procedent de Madrid amb nens entre 4 i 16 anys de diferents zones d'Espanya.