Elements de La Maquinista
(Barcelona | Passeig Marítim - Barcelonès)

Barcelona - Pont-Grua de la Maquinista (Foto: Albert Esteves, 2017)

Barcelona - Xemeneia de La Maquinista

Barcelona - Xemeneia de La Maquinista (Foto: Albert Esteves, 2017)

Situació Maquinista
La Maquinista Terrestre y Marítima, dedicada a la construcció de maquinària pesant, va ser constituïda el 1855 i s'instal·là a la Barceloneta el 1861. Aquesta fàbrica va ser desmantellada el 1965 i definitivament enderrocada el 1979. Adquirits els terrenys per l'Ajuntament de Barcelona, van ser destinats a habitatges i equipaments escolars.

El conjunt d'habitatges va ser projectat pels d'arquitectes Bohigas, Martorell i Mackay. Conserva l'arc d'accés a l'antiga fàbrica, una mena d'arc triomfal on es pot veure el nom i l'emblema de l'empresa. No gaire lluny hi ha la nau transformada en escola i l'estructura metàl·lica del que va ser el pont-grua, sostinguda per quatre pilars. I, una mica més enllà, la xemeneia circular.