Centre Aragonès
(Barcelona | Tallers - Barcelonès)

Barcelona - Centre Aragonès (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Centre Aragonès, pintures murals de Jorge Gay. El viaje.

Barcelona - Centre Aragonès, pintures murals de Jorge Gay. El viaje. (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Centre Aragonès, pintures murals de Jorge Gay. El encuentro.

Barcelona - Centre Aragonès, pintures murals de Jorge Gay. El encuentro. (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Centre Aragonès. Mosaic façana

Barcelona - Centre Aragonès. Mosaic façana (Foto: Albert Esteves, 2023)

TipusAteneus i centres socials
AutorMiguel Ángel Navarro Pérez
Situació Joaquin Costa, 68 - 72
Edifici de 1914-1916, de maó vist, projectat per l'arquitecte aragonès Miguel Ángel Navarro (Saragossa, 1883 - 1956), inspirat en l'estil mudèjar d'aquella regió. Les façanes es componen amb un joc d'arcs de mig punt a diferents nivells. Li atorguen monumentalitat les dues tribunes de pedra, una d'elles al xamfrà, molt ornamentades dins un llenguatge proper al modernisme. El mateix estil s'empra a les baranes de les balconeres o els capitells de les pilastres, entre altres elements decoratius. És força interessant la composició de la porta principal.

El Centre Aragonès va ser fundat a Barcelona l'any 1909 com a centre cultural i de reunió de la nombrosa immigració que havia arribat a la ciutat procedent de les comarques aragoneses. Va tenir diverses seus fins que l'any 1916 es va inaugurar aquest edifici. Als seus baixos hi ha, des dels inicis, el teatre Goya.

Al vestíbul del Centre hi ha dues pintures murals de l'artista aragonès Jorge Gay Molins, inaugurades l'any 2009 amb motiu del centenari de l'entitat: el cicle El lugar de los sueños, compost per El viaje i El encuentro.