Can Bramona
(Argentona - Maresme)

Argentona - Can Bramona

Argentona - Can Bramona (Foto: Albert Esteves, 2007)

Can Bramona a mitjans del segle XX, on es pot apreciar la gran extensió de cultius de parres de raïm per a la posterior elaboració de vi al celler de la masia (Foto: enviada per Pau Matas Soler)

Situació Veïnat dels Pins
Segons la carta arqueològica del municipi, el mas està documentat des de 1273. L'edifici mostra diferents etapes constructives. Els finestrals gòtics que es conserven a la façana són, segons Bonet Garí, de la fi del segle XV i el portal adovellat encara més antic, potser d'època romànica. L'edifici té tres cossos, a més d'algunes dependències annexes. Les teulades són a dues aigües. Al cos esquerre el carener és paral·lel a la façana principal, a diferència de la resta de teulades.

És important el gran celler incorporat a l’ala dreta del mas, que mostra la clara tradició vitivinícola del territori. Sembla ser que abans del celler actual, el mas ja estava dotat d’un celler d’ubicació desconeguda, que pertanyia a l'església i que s’encarregava de cultivar les terres circumdants per produir vi.

Als marges propers al mas s’hi han localitzat diverses monedes que daten des de la guerra dels segadors (1642), fins a època republicana i franquista.