Església del Carme
(Barcelona | Pedró - Barcelonès)

Barcelona - Església del Carme (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Església del Carme (Foto: Carmen-Gloria Moya Lopez, 2010)

AutorJosep M. Pericas Morros
Situació Sant Antoni Abat, 10-12 / Bisbe Laguarda, 1
InterèsEspecial interès Interessant
Església de grans dimensions projectada per Josep M. Pericas l'any 1910. Ve a substituir l'antiga església del convent de les Jerònimes (segle XV), destruïda l'any 1909, a la Setmana Tràgica. Es pot inscriure encara dins el corrent modernista inspirat en el gòtic centreeuropeu, tot i que s'han esmentat també influències gaudinianes, secessionistes o expressionistes. L'estructura és complexa, amb diversos cossos que es van anar enllestint en diferents fases. Primer la nau de l'església (1911-12), després el campanar (1923-24) i posteriorment la resta d'edificis, entre ells l'escola. L'acabat de tot el conjunt, que li dona unitat, és de maó vist i ceràmica verda, comú a l'arquitectura de Pericas. A l'interior, tres naus i capelles laterals i abundant decoració -malgrat la destrucció de la guerra civil- de rajola, esgrafiats i vitralls (realitzats al taller de Josep M. Bonet) i pintures de Darius Vilàs.

A la porta de Bisbe Laguarda, destaquen dos àngels de Joan Borrell Nicolau i un frontó esculpit per Josep M. Camps Arnau. A la porta del carrer de Sant Antoni Abat, un fris ceràmic de Nolasc Valls, d'àngels venerant una Verge amb nen de pedra, de Camps Arnau també.