Mont de Pietat del Pedró
(Barcelona | Pedró - Barcelonès)

Barcelona - Mont de Pietat del Pedró, façana carrer de la Cera

Barcelona - Mont de Pietat del Pedró, façana carrer de la Cera (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorAugust Font Carreras
Situació Carrer Hospital, 149
Edifici projectat per August Font l'any 1881 i construït el 1892, previ enderrocament de quatre cases ruïnoses. Segons Judith Urbano, el contractista fou Josep Bayó. Ha sofert diverses modificacions al llarg del temps, però va ser el primer exemple d'un tipus nou d'edifici financer que Font va explorar en cinc dissenys per a aquesta entitat. Presenta un acabat d'estuc vermellós imitant maó vist que contrasta amb els emmarcaments llisos de les obertures.

A la planta baixa s'obre amb un allargat finestral triforat d'arcs carpanells recolzats sobre gruixudes columnes amb capitells decorats amb fulles i fruits de plataners i castanyers. El pis principal té tres grans finestrals ogivals de tipus neogòtic, flanquejats per dues finestres quadrades amb guardapols i, al damunt, dos medallons també goticistes. El pis superior mostra una galeria amb columnes ritmades i el coronament és emmerletat, amb mènsules esculpides.

La façana posterior és de configuració més senzilla, només ornamentada amb esgrafiats de guardioles i filigranes vegetals. La planta, en canvi, és complexa, per la irregularitat del solar. L'escala principal interior, en espiral, se situa en l'espai més ampli de la planta trapezoidal.