Castell de Montoliu
(La Riera de Gaià - Tarragonès)

Riera de Gaià - Castell de Montoliu

Riera de Gaià - Castell de Montoliu (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

Riera de Gaià - Castell de Montoliu (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Carretera T-202 – Urb. El Castellot
Necessita intervenció urgent
També conegut com Castell de Santa Margarida o el Castellot. Malgrat el seu estat ruïnós es possible identificar plenament la seva estructura. Es conserva en bona part una torre de planta circular dels segles XI-XII i un cos de planta rectangular, de dos pisos, amb volta apuntada, edificat sobre el pany de la muralla en època més tardana, segurament als segles XIII o XIV. També és identificable el fossat, excavat a la roca i d’una amplada notable, ara cobert de vegetació.
Va pertànyer a la família Claramunt des de la seva concessió per part de Ramon Berenguer I, l’any 1060, la qual en va mantenir el domini superior durant els segles XII i XIII. Depenent d’ells, en detenta la castlania una nissaga cognominada Montoliu, la qual va donar importants cavallers a la Catalunya de l’època, com el vicealmirall Berenguer de Montoliu. Al segle XIV consta com a senyor del castell Ramon Folc, vescomte de Cardona i, posteriorment, Ramon de Vilafranca. Al segle XV pertany a Joan de Buixadors. El castell va ser derruït durant la guerra del Francès, als inicis del segle XIX.