Castell de Guanta (o dels Moros)
(Sentmenat - Vallès Occidental)

Ruïnes del Castell de Guanta

Ruïnes del Castell de Guanta (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

TipusCastell
Situació Roca del Corb, accessible amb dificultat des del camí de Guanta a Castellar, i bosc a través
El castell de Guanta es troba al Turó o Roca del Corb, uns 400 m (en línia recta) més amunt de la casa de Guanta. L'accés més fàcil és des del camí de manteniment d'una torre elèctrica propera, i bosc a través.

Només en resten unes petites ruïnes: dos panys de paret dels murs, i algunes poques restes més.

Segons la cronologia documental, el castell de Guanta és anterior al de Sentmenat, ja que és esmentat per primer cop l’any 1012. Sembla que l’origen del topònim Guanta està en el nom propi de la persona Gonter, del segle X. El castell de Guanta era un dels que defensava la frontera de les ràtzies de les tropes musulmanes, establertes més enllà del Llobregat. Fou, segons la llegenda, refugi del comte Borrell.