Torre Llauder
(Mataró | Perifèria - Maresme)

Mataró - Torre Llauder (8)

TipusJaciment arqueològic
PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Avinguda de Lluís Companys
InterèsEspecial interès Interessant
Al clos arqueològic de la Torre Llauder podem contemplar les restes d'una vil·la romana de la primera època imperial (segle I aC) remodelada als inicis del segle III dC, època de màxima plenitud, a la qual pertany la rica decoració a base de mosaics i marbres, amb restes d'estucs i pintures. Constituïa un important centre de producció agrícola i industrial (fabricació d'àmfores). El conjunt conservat, corresponent a la part senyorial de la vil·la, consta de diverses estances, articulades al voltant d'un atri: habitacions, sales de recepció, banys i latrines. Es va mantenir activa fins a l'edat mitjana i després va restar abandonada durant segles. Les excavacions es van iniciar l'any 1961 però durant els anys setanta, amb el creixement urbanístic, el jaciment es va anar degradant fins que, el 1980, es va construir el Clos Arqueològic, amb un gran mur de protecció. Al costat del clos hi havia hagut la masia de Torre Llauder, amb una magnífica torre circular adossada, tot plegat vergonyosament enderrocat als anys setanta.