Molí i forn de Canavall
(El Port de la Selva - Alt Empordà)

Port de la Selva - Molí de Canavall

Port de la Selva - Molí de Canavall (Foto: Pere Galí, 2007)

TipusMolí
Situació Camí a la Vall de Santa Creu
Construït al voltant del segle XIV quan es començà a treballar amb terra cuita, especialment els rajols i les teules, construït en zona de terra argilosa i amb un rec a prop per tenir l’aigua necessària per treballar-la.

Quant al molí, la seva singularitat prové de la disposició vertical del conjunt, i la substitució de la clàssica bassa per un pou de 7 m de fondària per 1,15 m de diàmetre, i revestida de pedra treballada. A la planta inferior, cisellat a la roca viva, s’hi posà el carcabà per accionar la mola, amb gairebé una atmosfera de pressió. Aquest sistema era poc freqüent, i se'n tenen notícies en documents del segle XV.