Edifici Banesto
(Barcelona | Plaça Catalunya - Barcelonès)

Barcelona - Edifici Banesto. Escultura de Frederic Marés (Foto: Albert Esteves, 2007)

EstilBeaux Arts - Monumentalisme Classicista
AutorEusebi Bona Puig
Situació Plaça Catalunya, 10-11
Edifici de l'any 1942, resultat de la transformació de l'antic Hotel Colón, obra del 1902 ampliada el 1916, i que durant la guerra va ser la seu del PSUC. La nova construcció segueix bàsicament les línies de la veïna casa Pich i Pon, de la qual la separa una torre que, per la seva alçada i situació, assoleix una gran notorietat. L'estil de l'edifici s'inscriu dins el monumentalisme classicista que imperava en l'arquitectura oficial del franquisme, i connecta, de fet, amb la trajectòria d'Eusebi Bona que, ja als anys vint, practicava un tipus d'arquitectura de referències neoclàssiques. En un article a la Revista de Girona, Joaquim Valentí diu que l'edifici, no es pot pas comparar amb la seu del Fénix (La Unión y El Fénix Español). És d'un classicisme força esmorteït, amb menys columnes, balustrades i frisos; n'hi ha menys i tot és més petit. El classicisme l'hauríem de buscar més en l'harmonia de les proporcions i l'austeritat del conjunt. Bona va tenir cura de no fer res estrident en un lloc tan vistós.

A la part baixa de la torre i al xamfrà amb el passeig de Gràcia hi ha obertures amb decoració neobarroca i dues escultures de Frederic Marès flanquejant la porta.