El castell de Clasquerí (o de Castellar)
(Castellar del Vallès - Vallès Occidental)

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí, vist des dels volts de Can Turuguet

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí, vist des dels volts de Can Turuguet (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí, vist des de Castellar Vell

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí, vist des de Castellar Vell (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí, panorama

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí, panorama (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí, cara nord

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí, cara nord (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí, sud

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí, sud (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí, amb Can Riera al fons

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí, amb Can Riera al fons (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí, vist des dels volts de Ca n'Oliver

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí, vist des dels volts de Ca n'Oliver (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Castellar del Vallès - Castell de Clasquerí (Foto: Eloy Guirao, 2018)

Pati interior del castell de Castellar del Vallès

Pati interior del castell de Castellar del Vallès (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1918)

Façana principal del castell de Castellar del Vallès

Façana principal del castell de Castellar del Vallès (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1918)

Vista parcial del castell de Castellar del Vallès

Vista parcial del castell de Castellar del Vallès (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1918)

Situació Crtra. C-1415a, km 25,5
El castell de Castellar, conegut també amb el nom de castell de Clasquerí o dels Clasquerí, està situat a la riba dreta del Ripoll en un turó envoltat arreu per barrancades que el fan de difícil accés.

El castell té planta trapezoidal, dues torres i un pati central, amb un pou i les escales per accedir al primer pis. Dues ales afegides i una torre a l’angle el tanquen. L’edifici té planta baixa i dos pisos. L’aspecte actual del castell és el resultat de les reformes fetes per Guerau de Clasquerí el 1335. I també per les que es van fer a finals del segle XIX i inicis del XX. Han quedat poques restes del seu origen altmedieval, entre les quals es troben l’arc d’entrada de mig punt. Dins el conjunt es troba la capella de Santa Bàrbara, d’una sola nau i estil gòtic, amb absis de planta de mig decàgon i elevat a l’exterior amb merlets petits i esglaonats. Té pintures del barceloní Pere Serafí (1548).

El primer document que es coneix que parla del castell està datat l’any 1010, tot i que hi ha alguna referència anterior (912) al castrum kastellare, que no se sap ben bé si és el castell o la unitat territorial que ha donat lloc a Castellar. El castell ha passat pel domini de la família dels Montcada, fins que fou primer cedit a Pere de Clasquerí (1310), i finalment comprat per Guerau de Clasquerí. L’actual propietari és descendent de la família Clasquerí, i els Meca i els Sentmenat, que s’hi emparentaren als segles XVI-XVII i XVII-XIX.