Ermita de la Mare de Déu de les Arenes
(Castellar del Vallès - Vallès Occidental)

Ermita de la Mare de Déu de les Arenes i el seu entorn (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Ermita de la Mare de Déu de les Arenes (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Ermita de la Mare de Déu de les Arenes (Foto: Xavi Josa Gil)

Situació Crtra. B-124, km 13,300
Tot i que no se’n té certesa, se suposa que l’orde benedictí que manava al monestir de Sant Llorenç del Munt, i que controlava la parròquia de Sant Feliu del Racó, va fer bastir l’ermita entre els segles XI i XII. Se sap que el 1121 ja estava dempeus.

Es tracta d’una capella d’estructura senzilla, amb una única nau rectangular, amb volta de canó, i un absis semicircular amb volta de quart d’esfera. La capella té una casa adossada a la seva esquerra. L’absis, la nau i la casa daten del segle XII; l’allargament de la nau i un petit portal del segle XIV i un atri fou construït als segles XVIII-XIX. La casa de l'ermità està adossada a la banda nord.

La Mare de Déu de les Arenes s’anomena popularment la Mare de Déu de la Galledeta, a causa d’una galleda de plata que la imatge romànica duia, i a la qual els fidels demanaven pluja. La imatge de la verge amb una fruita a la mà dreta i l’Infant a la falda, datada al segle XI, va ser destruïda el 1936.