Església de Sant Esteve de Castellar Vell (Castellar del Vallès - Vallès Occidental)

Castellar del Vallès - Castellar Vell

Castellar del Vallès - Castellar Vell (Foto: Eloy Guirao, 2018)

PeríodeSegle X a XII
EstilRomànic
Situació Accés des de la Carretera C-1415a, km 24 (Carretera de Terrassa)
InterèsEspecial interès Interessant
L’antiga església parroquial de Sant Esteve de Castellar vell està situada entre els torrents de Miralles i de Sant Antoni, a la riba dreta del Ripoll. Es tracta d’un edifici amb planta de creu llatina, d’una sola nau, rectangular, orientada de ponent a llevant. Està dividit en dos trams, el de ponent cobert amb volta de canó, i el de llevant, amb volta de punta d’ametlla. Ambdós trams es lliguen mitjançant un cos trapezoïdal. El campanar es troba a la façana de migdia, i la sagristia a la banda de tramuntana.

La banda de ponent de la nau, a l’igual que la capçalera trapezoïdal d’un edifici anterior, es consideren pre-romànics. La volta de canó sobre arcs torals es data al segle XI, mentre que la nau de llevant amb creuer, capçalera i la base del campanar es daten entre els segles XII i XIII. Finalment, el cos del campanar es data al segle XVI.
Estudis recents de restes arqueològiques han permès de saber que des d’època alt-medieval existia un nucli de població al lloc anomenat Puig Castellar, la plana de davant de l’església. S’han trobat igualment les sepultures d’una necròpolis de la mateixa època.