Can Cadafalc
(Castellar del Vallès - Vallès Occidental)

Can Cadafalc

Can Cadafalc (Foto: Lourdes Figueras)

Situació Camí de Castellar a Sant Llorenç (GR-173)
Can Cadafalc s'anomena també Can Catafal, Can Cadafalch, o, popularment, Catafau.

Es tracta d'una masia de grans dimensions, d'estructura clàssica i planta rectangular, ubicada en un magnífic paratge, d'origen molt antic (documentada ja al s. XI). L’edifici mostra diferents moments constructius. Destaquen els finestrals gòtics de la pallissa, la galeria coberta amb arcades sostingudes per columnes, una carota de protecció sobre el llindar d’una porta (s. XVI- XVII) i la capella de Sant Antoni (s. XIX). És un punt molt important dels camins ramaders.

El frontis presenta una solució asimètrica deguda a l'ampliació de la crugia lateral esquerra. La distribució de les obertures en el mur, també corrobora l'arrítmia de la façana. Un portal adovellat i d'arc de mig punt, dóna entrada a la casa pel lloc on s'ha practicat l'ampliació. Adossada en el mur del lateral dret, s'hi troba una construcció porxada de secció quadrada i teulada a quatre vessants amb ràfec sobresortint, que forma part del conjunt habitat. El cos afegit, resultat freqüent d'aquests afegits a l'habitacle principal, és causa d'una certa complexitat volumètrica, que allunya Can Cadafalch de la tipologia clàssica i descrita per Josep Danés (grup II). Les construccions annexes són usades actualment per útils feiners. La teulada és de dos vessants i el carener perpendicular a la façana.