Museu Marès de la Punta
(Arenys de Mar - Maresme)

Arenys de Mar - Museu Marès de la Punta (Foto: Albert Esteves, 2007)

Arenys de Mar - Museu Marès de la Punta (Foto: Web del Museu)

TipusMuseu
Situació Carrer de l'Església, 43
Ubicat a l'antic Hospital de Sant Jaume, un edifici del segle XVII que, a les acaballes del XVIII i els inicis del XIX s'havia utilitzat per ensenyar a les noies de la vila a fer treballs de puntes de coixí. El 1983 va ser habilitat com a museu per acollir les col·leccions de puntes de Frederic Marès.

En les seves sales es pot fer un recorregut per la història de les puntes, un element essencial en la moda i els aixovars que neix a Venècia a finals del segle XVI i s’estén ràpidament per tot Europa. Al Museu podreu contemplar treballs des de finals del segle XVI fins a l’actualitat distribuïts segons la procedència i la tècnica: colls, mocadors, ventalls, mantellines, xals... Si bé els primers treballs de punta es van realitzar amb agulla, majoritàriament s’imposa la realització de les puntes amb boixets, que apareixen en l’antic territori de Flandes, actualment Bèlgica. França i Bèlgica són els països on es desenvolupen més negocis de punta i més varietat de tècniques i al Museu podeu trobar diversos exemples de blondes franceses, treballs de Le Puy, gasa i duquessa belga... Durant el primer quart del segle XX, el modernisme suposa una renovació del llenguatge estètic de les puntes i un dels principals representants és la Casa Castells d’Arenys de Mar (1862-1962). Marià Castells va ser l’autor de les estovalles d’altar, l’alba i el roquet per a la Capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat (1927-1930), que es poden contemplar en una de les sales del Museu al costat dels dissenys originals.

Dins el Museu Marès de la Punta també es pot trobar una sala dedicada a la història d’Arenys de Mar, amb objectes procedents de l’antic Museu Municipal Fidel Fita, que ens parlen de la seva història des de les troballes del poblat ibèric de la Torre dels Encantats fins a la Guerra Civil.