Ateneu Canetenc
(Canet de Mar - Maresme)

Canet de Mar - Ateneu Canetenc (Foto: Graciel·la Vidal, 2015)

TipusAteneus i centres socials
AutorLluís Domènech i Montaner
Situació Riera de Sant Domènec, 1
És una de les primeres obres de Domènech i Montaner, edificada entre els anys 1884 i 1885. Va ser la seu del Foment Catalanista i posteriorment de l'Ateneu Obrer. Consta de planta i pis i fa cantonada amb el carrer Ample. És molt interessant la solució adoptada al xamfrà: un cos curvilini coronat amb cúpula i penell amb drac, sostingut amb una columna poligonal de maó vist. Cal destacar també la façana principal, amb una gran rosassa vidriada. L'ornamentació del parament cec es fa amb esgrafiats rosats. És molt notable el treball de forja, a les baranes i altres punts. L'edifici va ser restaurat entre 1991 i 1999 per ser destinat a biblioteca.

Graciel·la Vidal ens fa arribar la següent informació:
L’edifici era un vell casalot del s. XVII o XVIII i en Domènech va haver d’adaptar-lo i redistribuir-lo per a la funció d’ateneu. Els baixos de la façana de la riera (a on hi ha la rosassa) estaven llogats, per la qual cosa l’entrada dels socis s’havia de fer pel carrer Ample, de menys “categoria”. El projecte, a part d’incloure un augment de l’alçada de la construcció primigènia i una composició simètrica del cos central a la façana de la riera, va preveure el llarg balcó corregut, que ressegueix tota la façana i l’hi dóna continuïtat. Al mateix temps basteix la torreta circular a la cantonada per unir visualment les dues façanes. Aquesta solució arquitectònica la tornarà a emprar més endavant a la casa Rull de Reus.

El treball de forja és obra del taller de serrallers Pujadas, de Canet mateix. Els esgrafiats són obra de la casa de decoració i pintura Saumell i Vilaró (de Barcelona), realitzats amb la tècnica de l’estuc planxat. Bona part d’aquests esgrafiats són un homenatge a l’Atlàntida d’en Verdaguer. Tot plegat seguint, això sí, el projecte i els esbossos d’en Domènech i Montaner.