Sant Pere de Romaní
(Molins de Rei - Baix Llobregat)

Molins de Rei - Sant Pere de Romaní

Molins de Rei - Sant Pere de Romaní (Foto: Albert Esteves, 2006)

Molins de Rei - Sant Pere de Romaní, absis

Molins de Rei - Sant Pere de Romaní, absis (Foto: Albert Esteves, 2006)

Molins de Rei - Sant Pere de Romaní (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1921)

Situació Camí Riera Bonet
Documentada des del 1001, és una petita capella de planta rectangular, amb volta de canó i absis. La torre adossada és molt posterior, potser del segle XVIII, època en què es reformà el portal d'entrada.

Aquest lloc -antic establiment d'origen romà- era conegut primerament com a Duïsme o Duodècim o vall de Dutimo, és a dir, a 12 milles de Barcelona per la via Augusta. D'aquí ve el nom de Sant Pere de Dudismo. També va tenir els d'Oratori de Sant Pere Apòstol de Roma, Sant Pere d'Olorda, Capella del Romanior, Sant Pere del Romaní, segons C.Guirado.