Palau Municipal
(Tarragona | Part Alta Sud - Tarragonès)

Tarragona - Palau Municipal (Foto: Albert Esteves, 2022)

Tarragona - Palau Municipal (Foto: 2008)

Tarragona - Palau Municipal (Foto: Albert Esteves, 2008)

Tarragona - Palau Municipal. Donació dels honors a la ciutat per Isabel II

Tarragona - Palau Municipal. Donació dels honors a la ciutat per Isabel II (Foto: Albert Esteves, 2023)

Tarragona - Palau Municipal. Embaixadors tarragonins rebuts per Juli Cèsar

Tarragona - Palau Municipal. Embaixadors tarragonins rebuts per Juli Cèsar (Foto: Albert Esteves, 2023)

Tarragona - Palau Municipal. Estàtua de el normand Robert d'Aguiló

Tarragona - Palau Municipal. Estàtua de el normand Robert d'Aguiló (Foto: Albert Esteves, 2023)

Tarragona - Palau Municipal. Estàtua de Sant Oleguer

Tarragona - Palau Municipal. Estàtua de Sant Oleguer (Foto: Albert Esteves, 2023)

AutorFrancesc Barba Masip / Francesc Rosell
Situació Plaça de la Font, 1
Està ubicat a l'indret on hi havia hagut les carceres, és a dir, el lloc d'on sortien els carros del circ romà, que, molt després, en època medieval, es va anomenar plaça del Corral. Al segle XIII hi va haver un convent de franciscans, i després un de dominics (segle XVII). L'Ajuntament s'hi va traslladar a mitjan segle XIX, després de la desamortització.

L'edifici va ser remodelat per Francesc Barba i Francesc Rosell, entre 1861 i 65, amb una nova façana, d'estil neoclàssic. L'acabat de la planta baixa fa servir un tipus de pedra anomenada llisós, les balustrades del pis principal són de marbre i els remats i elements ornamentals, de pedra sorrenca local. Les obertures de la planta noble s'ornamenten amb frontons triangulars o semicirculars, seguint l'ordre jònic. A l'interior hi ha dos claustres, entremig dels quals s'alça l'escala monumental, obra de Ramon Salas.

Les diverses escultures i relleus de la façana representen personatges i escenes rellevants en la història de la ciutat, des de l'època romana fins al segle XIX. El seu autor va ser l'escultor Bernat Verderol i Roig (Tarragona, 1814 - 1898).