Santa Maria de Roca-rossa
(Tordera - Maresme)

Tordera - Santa Maria de Roca-rossa: porta del claustre (Foto: Albert Esteves, 2008)

Tordera - Santa Maria de Roca-rossa: dependències monàstiques

Tordera - Santa Maria de Roca-rossa: dependències monàstiques (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació Urbanització Roca-rossa
Necessita intervenció urgent
Antic priorat canonical fundat al segle XII (suposadament va ser fundat per Guerau III de Cabrera, el 1145). Va adquirir certa importància al segle XIII, època a la qual pertanyen les restes de l'església que encara es conserven. Va començar a a decaure a mitjan segle XIV i a la fi del XVI, ja pràcticament abandonat, va ser cedit a la diòcesi de Solsona.
Les restes es troben situades enmig d'una urbanització, molt malmeses i abandonades i exposades permanentment a un espoli que ja es fa força evident.
Es conserva el perímetre de l'església i la capçalera, amb el seu absis semicircular, gairebé sencera. La coberta, de volta apuntada, està mig esfondrada. A la façana de ponent s'obre el portal de mig punt, del qual han estat arrencades les dovelles. A la paret meridional hi ha la porta que comunicava amb el claustre, de punt rodó a l'interior i de llinda recta a l'exterior. les finestres són de mig punt, de doble esqueixada. El seu estil és pot qualificar de romànic de transició al gòtic, propi de l'arquitectura de la fi del segle XII i de l'inici del XIII.
Al costat de l'església hi ha restes de les antigues dependències monacals, enrunades i envaïdes per la vegetació.