Palau Montaner
(Barcelona | La Concepció - Barcelonès)

Barcelona - Mallorca, 278 (Foto: Albert Esteves, 2022)

Barcelona - Mallorca, 278 (Foto: Albert Esteves, 2008)

AutorJosep Domènech Estapà / Lluís Domènech i Montaner
Situació Mallorca, 278
InterèsEspecial interès Interessant
Palauet residencial projectat inicialment per Domènech Estapà (1889), però que a partir de 1891 i fins al final de l'obra, el 1893, va ser substituït per Domènech i Montaner. L'empremta del primer, més austera i eclèctica, es deixa sentir a les dues primeres plantes, mentre que a la resta de l'edifici es veu clarament l'estètica modernista del segon, que va comptar amb la col·laboració de l'arquitecte Antoni Gallissà, l'escultor Eusebi Arnau, el moblista Gaspar Homar i el vidrier Rigalt.

El palau va ser encarregat per Ramon de Montaner i Vila, un dels propietaris de l'editorial Montaner i Simón. A l'altre cantó de la mateixa cruïlla hi havia el palau Simón, propietat de l'altre editor, obra de Domènech Estapà dissortadament desapareguda.

El palau Montaner és actualment la seu de la Delegació del Govern a Catalunya. La restauració va ser efectuada l'any 1980 per l'arquitecte Marc Carbonell.