Colònia Güell: Cripta
(Santa Coloma de Cervelló - Baix Llobregat)

Santa Coloma de Cervelló - Cripta de la Colònia Güell (Foto: Albert Esteves, 2008)

Santa Coloma de Cervelló - Cripta de la Colònia Güell (Foto: Albert Esteves, 2018)

Santa Coloma de Cervelló - Cripta de la Colònia Güell (Foto: Albert Esteves, 2006)

Santa Coloma de Cervelló - Cripta de la Colònia Güell (Foto: José Antonio, 2010)

Santa Coloma de Cervelló - Cripta de la Colònia Güell (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1919)

Santa Coloma de Cervelló - Projecte de Gaudí

Colònia Güell - Planta de la Cripta

Barcelona - Museu Diocesà. Projecte de reconstrucció de l'església de la Colònia Güell

Barcelona - Museu Diocesà. Projecte de reconstrucció de l'església de la Colònia Güell (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorAntoni Gaudí Cornet
Situació Colònia Güell: Claudi Güell, s/n
De l'església que havia de presidir la Colònia Güell, projectada per Gaudí, només es va arribar a construir la capella inferior, popularment coneguda com la Cripta. El projecte es va iniciar l'any 1898 i va ser com una mena d'experiment previ a l'obra de la Sagrada Família. Gaudí va concebre l'església com un element que s'adaptés al desnivell del terreny on s'havia de construir, a l'entorn arbrat que l'envoltava i a l'estil arquitectònic dominant a la Colònia. Les obres no es van iniciar fins a l'any 1908 i el 2014 gaudí es va retirar del projecte. L'any següent es va consagrar la Cripta el 1916 l'obra es va aturar de manera definitiva.

La planta s'inscriu en un oval irregular, amb un cos central dividit en dos àmbits que, mitjançant diverses columnes, sostenen nervacions irregulars fetes de maó vist. Les columnes estan inclinades just per sostenir l'empenta que els pertoca. La volta, en paràbola hiperbòlica, és tot un prodigi tècnic. Els elements policroms de la decoració li atorguen una bellesa gairebé insuperable. El projecte per a la planta superior era que fos policromada amb blau, blanc i daurat, simbolitzant l'espai celestial, i el conjunt es remataria amb unes torres que ens recorden les de la Sagrada Família. Segons Oriol Bohigas, aquesta cripta és l'obra més important del mestre i, potser, una de les peces fonamentals de l'arquitectura del segle XX⁣.

Entre 2002-2004 es va dur a terme una restauració, que va resultar força polèmica, dirigida per l'arquitecte Antoni González Moreno-Navarro.