Elements romànics de Santa Maria
(Salomó - Tarragonès)

Salomó - Santa Maria, relleu romànic (Foto: Albert Esteves, 2008)

Salomó - Santa Maria, imposta romànica

Salomó - Santa Maria, imposta romànica (Foto: Albert Esteves, 2008)

Salomó - Santa Maria, imposta romànica (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Plaça de l'Església
L'església romànica de Santa Maria de Salomó va desaparèixer en edificar-se el temple barroc, el 1708. Tanmateix, s'ha conservat la porta i finestra originals i alguns elements ornamentals encastats al parament de l'entrada. Inicialment la porta s trobava al costat de migdia i l'any 1940 va ser traslladada al seu actual emplaçament. La restauració de 1998-99 ha fet visibles alguns d'aquests elements, com la finestra, fins aleshores ocults.

L'església podria haver estat construïda cap a la fi del segle XII o inicis del XIII. Devia tenir una sola nau, amb volta de canó apuntada. La portada és de mig punt, adovellada. Presenta dues impostes amb decoració d'escacat. L'adovellat és envoltat per un trencaaigües que té gravada a la part més alta una flor de sis pètals (sexifòlia). La finestra és també de mig punt, de doble esqueixada. Dels elements decoratius destaca un relleu amb un castell amb llances flanquejat per dues creus de malta inscrites en cercles.