Església parroquial de Santa Maria
(Salomó - Tarragonès)

Salomó - Esglesia de Santa Maria (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2022)

Salomó - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2008)

Salomó - Església de Santa Maria, capella del Sant Crist

Salomó - Església de Santa Maria, capella del Sant Crist (Foto: Ajuntament de Salomó)

Situació Plaça de l'Església
La primitiva església romànica es va ampliar amb la construcció de capella de Roser, amb una cúpula semiesfèrica, durant el segle XVI. Posteriorment, als segles XVII-XVIII, es va ampliar la capçalera, que no s'enllestí del tot fins a les darreries del segle XIX. Als anys 1708-1715 es va construir l'admirable capella del Sant Crist, que tenia una interessant decoració de quadres i frescos barrocs, destruïda en gran part l'any 1936. També és d'època barroca l'esvelt campanar poligonal, de dos pisos. La part del presbiteri i el transsepte, amb la cúpula al creuer, són fruit d'una ampliació del 1866. La remodelació de l'entrada, amb l'afegit del porxo, es va fer l'any 1940.

La capella del Sant Crist té planta de creu grega i està coberta amb una cúpula semiesfèrica, amb cimbori i llanterna. Està decorada amb pintures murals barroques de Jaume Pons Monravà (segle XVII-XVIII) i Joan Rifà i Benet (1926-2009).