Mas d'en Plana
(Vespella de Gaià - Tarragonès)

Vespella de Gaià - Mas d'en Plana

Vespella de Gaià - Mas d'en Plana (Foto: Albert Esteves, 2008)

Vespella de Gaià - Mas d'en Plana (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

Situació Camí que surt de l'Av. Montserrat
Mas documentat al segle XVII, de notables proporcions, que compta amb una popular capella restaurada modernament, A la dovella central del portal de punt rodó hi figura la data del 16 de març de 1739. L'edifici, que palesa haver sofert diverses modificacions al llarg del temps, està destinat a esdevenir, un cop rehabilitat, una Fundació d'Art Contemporani.

Salvador Elias ens aporta la següent informació:
El 23-1-1659 està documentat el mas d'en Plana en una partida matrimonial conservada a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona. Hi vivien Maria Magdalena Plana, Cecília Magdalena Plana i Josep Ramon Marc Plana fills de Ramon Plana i Magdalena. Els ascendents familiars de la família també hi vivien però en els documents parroquials hi consta com "del mas" a seques. S'entén que hi vivia la família Plana de temps enrere i que a mitjans del segle XVII és quan es va començar a nomenar "mas d'en Plana".