Hospital Clínic
(Barcelona | Esquerra Mitja de l'Eixample - Barcelonès)

Barcelona - Hospital Clínic (Foto: Albert Esteves, 2008)

Barcelona - Hospital Clínic (Foto: Anna Corcoll, 2023)

AutorJosep Domènech Estapà
Situació Villarroel, 170
Les obres van iniciar-se durant la dècada de 1890, però l'edifici no es va inaugurar fins a l'any 1906. Posteriorment, ha estat remodelat en diverses ocasions. Es va construir per substituir l'antic Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, del carrer del Carme. Ocupa l'espai equivalent a dues illes de cases i consta d'un espai central, on hi ha la Facultat de Medicina, amb façana monumental al carrer Casanova, i diversos pavellons separats i intercomunicats mitjançant ponts. Les façanes combinen el maó vist amb l'estucat llis, amb cornises corregudes que accentuen l'horitzontalitat.

Per la part interior, s'aprecia un volum central sobresortint en maó vist, que ocupa l'espai de l'antiga capella, destruïda el 1959 en una ampliació. Els seus vitralls es van conservar i són a un passadís de l'edifici de la facultat.