Casal de la torre Salbana
(Santa Coloma de Cervelló - Baix Llobregat)

Santa Coloma de Cervelló - Casal de la torre Salbana, antiga capella

Santa Coloma de Cervelló - Casal de la torre Salbana, antiga capella (Foto: Albert Esteves, 2018)

Santa Coloma de Cervelló - Casal de la torre Salbana, entrada al solar

Santa Coloma de Cervelló - Casal de la torre Salbana, entrada al solar (Foto: Albert Esteves, 2018)

Santa Coloma de Cervelló - Casal de la torre Salbana (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1913)

Santa Coloma de Cervelló - Casal de la torre Salbana (Foto: J. Mª Armengol -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, c1900-1915)

Situació Entrada de la Colònia Güell, prop de la carretera
Necessita intervenció urgent
El gran casal adossat a la torre Salbana, d'origen romànic, va ser construït en època gòtica, probablement quan encara es coneixia com a Sacort, abans de passar a ser propietat dels Salbà (mitjan segle XVI). A començament del segle XVIII la casa va passar per matrimoni a mans de Josep Galceran de Pinós, senyor de Santa Maria de Barberà. L'any 1785 va ser heretada per Maria Josepa Galceran de Copons (morta el 1857), casada amb Josep
Sarriera, comte de Solterra. L'any 1896 Ramon de Sarriera i Vilallonga va emprendre les obres de reforma de la casa, que també van afectar la torre medieval.

Era un gran casal, ordenat a l'entorn d'un pati central, amb estances als quatre costats i la torre en un dels angles. Cap a la fi del segle XIX va ser reformat en estil neogòtic, una reforma que va dotar al conjunt d'un aire casteller, amb merlets coronant les torres, entre les quals les que flanquejaven el portal d'accés al recinte clos. Comptava també amb una capella, ara esfondrada.

De la façana destaca especialment un gran escut en relleu, que fa referència a la família Salbà (es pot veure el mateix escut a la casa Salbà de la Bisbal del Penedès).

Actualment, es troba en estat ruïnós, amb les cobertes totalment esfondrades; així i tot, es conserven a l'interior diversos panys de paret i arcs d'època gòtica que haurien de ser preservats.