Can Via
(Santa Coloma de Cervelló - Baix Llobregat)

Santa Coloma de Cervelló - Can Via

Santa Coloma de Cervelló - Can Via (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació Av. Cirerers, 6. Urbanització Can Via
L'any 1658 la masia constava com a casa de Jaume Via abans Hervitx (o Ervitg). El mas Ervig està document des del segle XIII, la qual cosa ens indicaria un origen de la casa molt reculat en el temps. Segurament el mas va passar als Via entre els segles XV i XVI. L'any 1579 pertanyia a Jeroni Via. La família Via en va mantenir la propietat fins a mitjan segle XIX, quan va passar als Pascual. L'any 1963 va ser adquirida per Artur Sedó, propietari de Can Salgado. Pocs anys després ambdós masos van ser comprats per Jordi Tubella. L'any 1984 va ser transformada com a residència per a la gent gran.

L'edifici, de planta baixa i dos pisos, respon bàsicament a la reforma efectuada l'any 1717. Té planta trapezial i està cobert amb teula ceràmica a tres vessants. Destaca especialment el pis superior, plantejat com una galeria porticada, i la torre emmerletada, fruit d'una reforma moderna. Conserva el portal adovellat de punt rodó, a la clau del qual hi ha inscrit el nom de Jaume Via i la data de 1717.