Església i convent dels Carmelites
(Tarragona | Rambles - Eixample - Tarragonès)

Tarragona - Convent dels Carmelites

Tarragona - Convent dels Carmelites (Foto: Albert Esteves, 2008)

AutorPau Monguió Segura
Situació August, 41
InterèsEspecial interès Interessant
Conjunt de convent i església edificats l'any 1896-97. L'església és un temple neogòtic de nau única, conegut popularment com a la Punxa en referència a l'apuntada agulla de la façana. La seva composició utilitza els elements més típics del repertori goticista, arcs apuntats, fines columnes amb capitells, pinacles i, a l'interior, voltes de creueria i nervadures. Combina la pedra treballada amb paredat carejat i maó vist. Va ser el primer edifici que va fer servir la pedra artificial. El convent consta de planta baixa i tres pisos, el superior afegit l'any 1952. L'agulla del cambril de la Mare de Déu és obra de Josep M. Jujol, de 1918.

DESCRIPCIÓ TÈCNICA. Informació cedida pel Consell del Modernisme de la Ciutat de Tarragona:

Edifici singular de caràcter neogòtic destinat des d'un inici a seminari i convent i construït amb pedra de llisós procedent del mateix solar. Cal destacar la fatxada principal característica del gòtic septentrional amb els pinacles, els capitells i l’agulla que esdevé campanar amb què tanca la façana, revestit de ceràmica acolorida i decoració escultòrica, i està revestit per quatre finestrals i vigilat per quatre gàrgoles, que representen aus. Aquesta portalada mostra un timpà tancat per un espai de la mateixa forma, damunt d’un gran finestral també atrompetat i acompanyat per arcs apuntats; a dins hi ha tres rosasses que descansen sobre uns arcs petits lobulats en tres petites columnes.

Tot plegat ens recorda el pensament de Viollet-le-Duc, així com la repetició d’alguns elements decoratius del Dictionnaire Raisonné, el que ha significat que estigui batejada amb el renom de la Punxa. Aquesta derivació neo no arracona l’ús d’altres estils d’origen medieval com el mudèjar, sobretot en la disposició artística de la maçoneria, en la part del convent.

L’edifici conventual, que té dues fatxades, carrers August i Assalt, és combinació de maçoneria, d’obra vista i motlles prefabricats de pedra artificial
.