Església dels Carmelites: Cambril
(Tarragona | Rambles - Eixample - Tarragonès)


Tarragona - Església dels Carmelites, Cambril

Tarragona - Església dels Carmelites, Cambril (Foto: Albert Esteves, 2008)TipusEdifici religiós
Període1911-1929
EstilModernisme
AutorJosep Maria Jujol Gibert
Situació Carrer d'August, 41
L'any 1917, Josep M. Jujol va dissenyar el cambril de la Mare de Deu del Carme que només es visible, parcialment, des del carrer d'August. Jujol va rebre l'encàrrec després de guanyar el concurs convocat a l'efecte, en qual va quedar segon l'afamat Cèsar Martinell. Constava d'un cos de planta octogonal coronat amb una llanterna de la qual emergeix una afilada agulla ornamentada amb escates de ceràmica. Després de la destrucció del 1936, només en resta la part exterior, amb les seves fines columnes, els arcs apuntats, els pinacles coronats amb coloms i l'agulla.

DESCRIPCIÓ TÈCNICA
Informació cedida pel Consell del Modernisme de la Ciutat de Tarragona

El gener de 1918 es va saber que Jujol havia guanyat el concurs per projectar un cambril dedicat a la Mare de Déu del Carme. Aquesta nova sala jujoliana de planta octogonal era molt popular i s’hi celebraven casaments, van intervindre el paleta Josep Icart i els forjadors Ramon Almenara i Manuel Ferraté. La composició inicial del cambril es va malmetre l’any 1936, quan el convent va servir també de presó, i només queda l’estructura i la cúpula exterior, que també es troba en molt mal estat.

Actualment sols ens queda la llanterna del cambril de planta octogonal, sostinguda per fines columnes que acaben en arcs apuntats i segueixen amb uns pinacles, rodejada per un banc i un sofisticat coronament d’agulla de trencadís i parallamps. Aquest lluernari s’anomena el colomar, ja que conviuen coloms reals amb els de pedra que coronan els arcs apuntats amb què acaben els contraforts que combinen totxo amb peces de pedra artificial.

Mapa general
No està autoritzada la reproducció d’imatges o continguts sense el consentiment exprés de la Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català