Seminari Conciliar (Barcelona - Esquerra Baixa de l'Eixample - Barcelonès)

Barcelona - Seminari Conciliar

Barcelona - Seminari Conciliar (Foto: Albert Esteves, 2008)

Barcelona - Seminari Conciliar (Foto: Anna Corcoll, 2020)

Barcelona - Seminari Conciliar (Foto: José Aguado, 2017)

Barcelona - Seminari Conciliar. Vista aèria

Barcelona - Seminari Conciliar. Vista aèria (Foto: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, 2020)

EstilHistoricisme
AutorElies Rogent i Amat
Situació Carrer Diputació, 231
InterèsEspecial interès Interessant
Edifici neomedievalista que ocupa tota una illa de l'Eixample. Va ser construït entre els anys 1879 i 1904, per a satisfer diversos propòsits: Seminari Major, Seminari Menor o Institut, espai per a infants pobres i espais comuns diversos. La planta de creu grega, amb l'església d'alt cimbori al seu centre, s'organitza en claustres o patis interiors (un d'ells, amb els capitells llisos, sense esculpir) i jardins als angles exteriors. Després d'entrar-hi per la porta i el vestíbul del carrer Diputació (al damunt dels quals hi ha el que fou esplèndid paranimf -on intervingué Bernardí Martorell i amb pintures de Dionís Baixeras, cremat a la guerra civil-, accessible per l'escala d'honor i també, la biblioteca), el claustre central fa de distribuïdor cap a la resta de dependències. Un sistema de bigues i encavallades de ferro trasllada les càrregues del conjunt als murs perimetrals, fet que permet plantejar particions i envans segons necessitats en les diferents plantes. A les austeres façanes, reformades entre 1942 i 1944, hi ha diverses referències al romànic, especialment la porta principal, i també al gòtic civil català i s'albiren dues torres que havien de ser uns observatoris, astronòmic i meteorològic. Destaquen l'escut del bisbe Català i l'estàtua de Sant Tomàs d'Aquino, de 1944. Després de dificultats econòmiques i aturades, a la mort d'Elies Rogent, Bernardí Martorell acaba les obres, realitzant aportacions al paranimf, com ja s'ha comentat, i a la façana i dissenyant la reixa principal.

Actualment acull la facultat de Teologia i l'Institut Catòlic d'Estudis Socials, així com altres institucions, havent recuperat, a més, la funció d'habitatge per als seminaristes. El 2003 es va decidir obrir, visualment, l'edifici i els jardins a la ciutat amb una tanca nova que substitueix el mur d'abans.

Ramon Dilla, Maria Torras (eds.): Elias Rogent i Barcelona. Arquitectura, patrimoni i restauració. UB, 2019