Casa Joan Casals
(Barcelona | Esquerra Baixa de l'Eixample - Barcelonès)

Barcelona - Diputació, 167 (Foto: Albert Esteves, 2008)

Barcelona - Diputació, 167 (Foto: Valentí Pons, 2010)

AutorModest Fossas Pi
Situació Diputació, 167-169
Edifici de l'any 1897 situat en una parcel·la ampla, amb andrones als dos costats. La façana, simètrica, està dividida verticalment en dos cossos, separats per un eix de simetria cec, on hi ha l'escala de veïns, amb el coronament més elevat i decorat amb esgrafiats. Els dos cossos, amb tres balcons per pis a cadascun d'ells, són capçats amb un motlluratge que descriu tres semicercles a cada banda. Al seu interior hi ha els respiralls, dissimulats amb un relleu esculpit. Els detalls ornamentals, amb capitells classicistes, medallons amb relleus vegetals i testes d'animals, són habituals en l'arquitectura eclèctica que caracteritza l'obra del seu arquitecte, Modest Fossas Pi (Barcelona, 1834 - 1904).

És remarcable l'esgrafiat que podem veure damunt la porta. És una mena de monstre mitològic (potser un basilisc), d'aparença ferotge, que desplega unes ales radiants inscrites dins d'un cercle. Als seus peus hi ha dues figures masculines assegudes amb estris de construcció que semblen representar dos mestres d'obra.