Teatre Metropol (Tarragona - Rambles - Eixample - Tarragonès)


Tarragona - Teatre Metropol

Tarragona - Teatre Metropol

Tarragona - Teatre Metropol

Tarragona - Teatre Metropol (Foto: Albert Esteves, 2008)

Tarragona - Teatre Metropol

Tarragona - Teatre Metropol (Foto: Consell del Modernisme)TipusEdifici residencial
Període1888-1910
EstilModernisme
AutorJosep Maria Jujol Gibert
Situació Rambla Nova, 46 / Armanyà, 11
La casa Mercè Mirall, un habitatge bastit per Josep Font l'any 1863, era la seu del Patronat Obrer. L'any 1908, l'entitat va decidir construir un teatre al jardí de la casa, situat a l'interior de l'illa, i va encarregar l'obra a Josep M. Jujol, que aleshores començava la seva carrera com a arquitecte independent. Jujol va fer un projecte imaginatiu i ple de dinamisme, i segons sembla es va inspirar en les ones del mar i en la figura d'un vaixell batent-se contra elles. Va resultar malmès durant la guerra civil i després va patir diverses modificacions en ser transformat en cinema. L'any 1995 va ser magníficament restaurat per Josep Llinàs, intervenció que li va valer el premi FAD d'arquitectura de l'any següent.

DESCRIPCIÓ TÈCNICA
Informació cedida pel Consell del Modernisme de la Ciutat de Tarragona

La seu del Patronat era al carrer Armanyà 11, al darrere de la casa de Mercè Mirall de Villaronga (1863), vídua del alcalde Simó Lloberas. Aquest entitat li va encarregar a Jujol que projectès un teatre per als obrers al jardí interior de l’edifici. El teatre, que per desavinences amb la propietat Jujol no va arribar a acabar i si va enllestir Josep Maria Pujol l’any 1910, amb un forjat enllestit per Josep Porqueras, a l’exterior i l’escenògraf decorador Salvador Alarma a l’interior. Les dues bombes que hi van caure a la Guerra Civil i moltes modificacions l’havien alterat considerablement fins a la restauració de Josep Llinàs, que va rebre un premi FAD 1995.
Jujol hi fa una decoració totalment simbòlica ja que tot l’espai recorda un vaixell amb les baranes, els colors i els elements metafòrics. L’escenari i la Sala venen a ser com la Nau de l’Església que navega lluitant contra les onades de la mar de la vida. El passadís d’accés, cobert amb voltes invertides i retorçades, suspeses per mitjà de faixes metàl·liques, ens recorda la moguda superfície de la mar. Els paviments es feren amb mosaic hidràulic. Hi ha una teiera formada per una corona d’espines, on es manifesta el foc de l’amor de Crist als homes i on els homes purificant-se en aquest foc podem arribar a la Glòria sobrenatural. També són de destacar unes baranes al terrat, molt simples, amb els barrots en diagonal i en el pis, donant al jardí, altra barana formada per uns barrots entrellaçats que ens recorden una planta enfiladissa.
  • Si voleu aportar més imatges o informació d’aquest element, cliqueu aquí

Mapa general
No està autoritzada la reproducció d’imatges o continguts sense el consentiment exprés de CEDIP