Casa Àngel Rabadà
(Tarragona | Rambles - Eixample - Tarragonès)

Tarragona - Casa Àngel Rabadà (Foto: Albert Esteves, 2008)

Tarragona - Casa Àngel Rabadà (Foto: Consell del Modernisme)

AutorAlfons Barba Miracle
Situació Rambla Nova, 90
Edifici entre mitgeres de l'any 1914. La façana, estructurada verticalment en tres trams, no és ben bé simètrica, donat que la porta d'entrada no està situada al centre. És interessant la composició de les obertures laterals, tant les de la planta baixa, amb dues columnes jòniques fent de mainells, com les del pis superior. Aquestes tenen llinda corbada i estan emmarcades amb unes pilastres estriades que remunten la cornisa.

DESCRIPCIÓ TÈCNICA. Informació cedida pel Consell del Modernisme de la Ciutat de Tarragona:

Edifici d’habitatges entre mitgeres amb planta baixa i dos pisos, té la façana asimètrica, que utilitza en la seva ornamentació un llenguatge molt propi de l’arquitectura d’avantguarda europea, encara que hi contemplem detalls academicistes, a la porta d’accés principal, a les seves columnes de volutes d’ordre jònic i capitells. Distribució i decoració pròpia de les formes modernistes. La planta noble té balconada seguida. Horitzontalment, el tractament dels baixos és diferenciat per l’ús de capitells jònics. Destaca l’ús de finestres trigeminades als extrems. Els balcons són de ferro forjat amb decoracions geomètriques i les seves bases es reforcen amb una espècie de mènsules força vistoses. L’acabament de l’edifici ve també donat per una cornisa sense cap mena de decoració, que serveix per sostenir la barana del terrat.

L’interès de la construcció rau en la decoració de la façana de caràcter déco, en la disposició harmònica amb la resta dels alçats de la rambla Nova. La façana és un mostra d’un modernisme d’arrels sezessionistes amb dos frontons. Molt equilibrat estèticament a la planta baixa i al primer pis i més pesat i valent al segon pis i al coronament de l’edifici. També és interessant la forja geomètrica dels balcons en forma de roses i el parament que és de maó arrebossat excepte als baixos, amb un sòcol de pedra de llisós
.